Nieuws

Registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht

Bekijk hier een introductievideo: https://youtu.be/lvyzrO03AWg

Registreer bestaande (land)bouwvoertuigen vóór 1 januari 2022

Per 1 januari geldt er een kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Mobiele graafmachines en trekkers die op de openbare weg harder rijden dan 25 kilometer per uur moeten vanaf januari 2021 een kenteken hebben.

Voor landbouwtrekkers met een snelheid hoger dan 40 kilometer per uur geld tevens een APK-plicht. Voor nieuwe mobiele machines met een constructiesnelheid hoger dan 6 km per uur is vanaf 1 januari een kentekenplicht voor het rijden op de openbare weg. Dit is dus ook voor de mobiele graafmachine en wiellader van toepassing.

Bekijk hier een overzichtelijke infographic gemaakt door Cumela.  

Voor de mobiele machines geldt dat wanneer u een nieuwe aanschaft, er vanaf 2021 één kentekenplaat aan de achterzijde verplicht is. Heeft u nu een mobiele machine dan heeft u daar nog iets langer de tijd voor, namelijk tot 1 januari 2025. Dan is het ook voor alle bestaande mobiele machines die harder rijden dan 40 kilometer per uur verplicht. De registratie van uw mobiele graafmachine dient u zelf te doen op de website van de RDW, zonder kenteken geldt een maximum snelheid van 25 kilometer per uur.

Meer informatie:
https://www.cumela.nl/nieuws/nieuws/handleiding-registratie-bestaande-landbouwvoertuigen

Via de volgende link vindt u alle informatie die nodig is voor een correcte registratie.
https://www.rdw.nl/registreren/landbouwtrekker/registreren-van-een-landbouw-trekker

Uitzonderingen
Er zijn een aantal voertuig groepen die uitgezonderd zijn voor de nieuwe wetgeving. De belangrijkste groepen landbouwvoertuigen die uitgezonderd worden, zijn:

  • MMBS’en en MM’s die niet breder zijn dan 130 centimeter en bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden, of hondenpoep verzamelen(en geen trekvoorziening voor andere voertuigen hebben).
  • Heftrucks die niet breder zijn dan 130 centimeter vallen hier ook onder (indien er geen voertuigen getrokken worden), alsmede bepaalde ‘fruittreintjes’ die niet breder zijn dan 130 centimeter;
  • Landbouwvoertuigen en mobiele machines met een maximum constructiesnelheid van ten hoogste 6 km/u;
  • Meeneemheftrucks;
  • Fruittreintjes (jaarlijks tussen 1 juli t/m 30 november);
  • Eén-assige motorrijtuigen;
  • Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen, die in het kader van onderhoud en aanleg van wegen worden gebruikt.

Heeft u vragen over de kentekenplicht op uw nieuwe of bestaande machine? Neem dan contact op met ons en we helpen u graag verder!

Terug naar overzicht